Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

elemzés

Hogyan tudja helyreállítani Biden az amerikai sajtó szabadságát?

Akár perel Trump, akár nem, az elektori szavazatok alapján már eldőlt, hogy Joe Biden veszi át az elnöki pozíciót az Egyesült Államokban. Az elnökváltás azonban nem jelent teljes nyugalmat a demokratáknak: Trump rengeteg olyan alapvető intézményt befolyás alá kerített, mint amilyen az amerikai sajtó. A Committee to Protect Journalists (CPJ) összefoglalta, Biden milyen lépéseket tehet annak érdekében, hogy enyhítsen a sajtószabadság csorbulásán.

Trump és a fake news

Bár nem Donald Trump volt az első, aki politikai eszközként használta az újságírók szavahihetőségének megkérdőjelezését, mégis az ő kampánya alatt terjedt el világszerte a ‘fake news’, azaz ‘álhírek’ fogalma. Ezzel Trump nem csak az amerikai szabad sajtóban okozott károkat; több országban is kivégeztek vagy bebörtönöztek, jobb esetben csak megbélyegeztek független újságírókat “álhírek” terjesztéséért. A volt amerikai elnök még segítette megakadályozni azt is, hogy Jamal Khashoggi-nak, a Washington Post rovat-szerkesztőjének a gyilkosát felelősségre vonják. Az államapparátus tehát háborút indított a média ellen. Az újságírókból ellenség lett, az emberek médiába vetett bizalma megingott. Joe Bidenre nem csak egy darabjaira szakadt Amerika, hanem egy széttört amerikai (és világszerte hasonló tendenciákat mutató) médiarendszer vár. 

Miért fontos a helyreállítás?

Természetesen egyrészt azért, mert az újságírók alaptalan büntetése annyira terjedt, hogy az elnyomó rezsimek alatt egyre több emberélet kerül veszélybe. Másrészt az információ szabad áramlása rendkívül fontos, mára már szinte nélkülözhetetlen az egész világ számára. Vajon jobban fel tudtak volna készülni a kormányok a koronavírus kitörésére, ha a kínai újságírók már az elején jelenthették volna a pontos adatokat? Tudnánk jobb globális megoldást találni a járványkezelésre, ha Egyiptom, Brazília, Irán és Oroszország nem nyomná el a pandémiáról szóló híreket?

A világszintű kérdések mellett Amerikának saját érdeke is gyógyítani a sajtószabadságon keletkezett sebet. Bidennek vissza kell nyernie a nemzet bizalmát, csökkentenie kell az újságírókkal szemben elkövetett jogsértéseket és támadásokat.

Mit tud tenni Biden?

Nem elég, hogy kedves szavakkal illeti az újságírókat és nem alázza meg őket: tényleges lépésekre van szükség a kormányzás részéről, hogy a Trump által okozott károkat el lehessen simítani. Először is az újságírás amerikai körülményein kell javítani. Az adminisztrációnak átláthatóan és nyíltan, őszintén kell működnie; a visszaélést bejelentő személyeket védelem alá kell helyezni; a helyi médiumok fenntartására kell törekedni, valamint az online félreinformálás ellen is fel kell venni a harcot.

Az is fontos, hogy Biden prioritásként kezelje a sajtószabadságot a külpolitikában. A nemzetközi közvélemény előtt ki kell állnia a sajtószabadság mellett, a sajtószabadság védelmére nemzetközi megbízottat kell kineveznie.

A Trump-kormányzás mély sebeket ejtett az amerikai nyilvánosságon és komoly támogatást nyújtott az illiberális, autoriter és diktatórikus rendszerek elnyomó médiapolitájának. Mindezt orvosolni nem egyszerű, de most még nem is lehetetlen. 

Az írás az alábbi cikk összefoglalása: Joel Simon: Here’s how Biden can restore the US press freedom leadership, Committee to Protect Journalists, 2020. 11. 17. Az összefoglalót készítette Nyirádi Boglárka.

Megosztás