Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Közmédia

Lukasenka nem tehet semmiről

Szerény közéleti hírválasztékkal jelentkezett október utolsó szerdáján az állami televízió két esti hírműsora. A fél nyolcas híradó vezető anyaga az állami televízió hírkínálatában konstans helyet kapó migrációhoz kötődött. Egyre agresszívabbak a migránsok címmel négy és fél perces összeállításban foglalták össze, hogy mi történt az elmúlt napokban a magyar és a lengyel határon. Csak a lényeg maradt ki a tudósításból.

A híradóban stabil pont a migrációval kapcsolatos híranyagok közzététele, amelyek javarészt minden alkalommal hasonló módon épülnek fel. Előbb egy-két aktuális, konkrét esetet mutatnak be, tudósítás a határról, elfogott embercsempészekről és illegális bevándorlókról, majd valamely, a migráció kérdésében az állami média állandó szereplőjeként megszólaltatott tanácsadó, szakértő erősít rá, hogy az illegális bevándorlásért, a terrorista veszélyért Sorostól Brüsszelig kik a felelősek. 

Az elemzett adásnapon is ez történt, négy és fél perces híradásban számoltak be arról, hogy egyre agresszívabbak a migránsok. A hír egy részét, miszerint a migránsok létrákkal felszerelkezve, rendőröket megtámadva próbálnak illegálisan Magyarországra átjutni, az egy hónappal korábban a police.hu oldalon megjelent rendőrségi közleményre alapozták, úgy beállítva, mintha csak néhány nappal korábban történtek volna ilyen esetek. A hazai behatolási kísérletek mellett a lengyel-belarusz határ menti helyzetet is bemutatták, ahol szintén előfordultak erőszakos cselekmények, majd Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy akár a lengyel-belarusz, akár a magyar határt nézzük, a migránsokat egy jól kiépített embercsempész-hálózat és a Soros-szervezetek segítik, hogy felkészülten és szervezetten átjussanak az EU-ba. Szijjártó Péter külügyminiszter a nemzetközi szervezetek egyre ésszerűtlenebb migrációs politikájáról értekezett, és kijelentette, hogy a migrációs hullámok egészségügyi veszélyt és terrorveszélyt is jelentenek. 

Az állami televízióban a szokott módon tálalták az illegális bevándorlók ügyét, a lengyel határon történtek bemutatásánál azonban azt elmulasztották említeni, hogy a migránsokat nem egyszerűen embercsempész hálózatok segítik, hanem maga a belarusz kormány. Arról Orbán Viktor főtanácsadója nem ejtett szót, hogy a Lukasenka-rezsimnek milyen szerepe volt abban, hogy a migránsokat ráengedték a lengyel határra, de a híradósok sem osztották meg azt az akkor már bebizonyosodott információt, hogy a minszki kormány segítségével repülővel utaztatják Belaruszon keresztül az Európán kívüli országokból érkező bevándorlókat, és viszik szervezetetten a lett, litván és lengyel határra, amint erről pl. a Fidesz-barát Mandiner is írt. A BBC néhány nappal korábban közzétett egy videóriportot, amelyben bemutatta, hogyan tolja rá Lukasenka  az EU-ra a migránsokat. Az állami híradóban erről nem esett szó, minden a szokásos forgatókönyv szerint történt, az oroszbarát Lukasenka-rezsim szerepét egyszerűen elhallgatták. Pontos, hiteles, sokoldalú, megbízható tájékoztatás? A Közszolgálati kódex kitételei nem teljesültek, viszont a híradás éppen illeszkedett a kormány Brüsszel- és Soros-ellenes narratívájához.

A teljes elemzés elérhető a Mérték honlapján:  Szúrópróba 39.

Megosztás