Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Közmédia

A vakcina útja

Az állami televízió a kormány propagandájának az eszköze lett – ezt a Szúrópróbáink vizsgálatai évek óta igazolják. A december 30-i hírműsorok szerkesztői vezérfonala az volt, hogy minél nagyszerűbbnek láttassák a kormány tevékenységét az élet minden területén, és minél értéktelenebbnek, silányabbnak a politikai ellenfeleket.

December 26-án érkezett meg a Covid-19 elleni első vakcinaszállítmány Magyarországra, attól a naptól fogva az állami televízió hírműsoraiban állandó és terjedelmes műsorelem volt az oltóanyagról szóló mindennapi beszámoló. Az aznapi, a másnapi, és a következő napokon sugárzott híradók időtartamának csaknem felét tették ki a koronavírus-járvánnyal foglalkozó híradások, és ezek harmadában azt mutatták be, hol is tart a vakcina szállítása, kicsomagolása, az első oltásokat miként adták be a budapesti és vidéki klinikákon és kórházakban.  A részletesen elemzett december 30-i hírműsorok első perceiben azt közvetítették, hogy hogyan landolt a 70 ezer oltóanyagot tartalmazó konténert szállító repülőgép a Liszt Ferenc Repülőtéren, miként továbbították azt a depóba, hogyan bontották ki a konténert és vitték el a vakcinákat az oltópontokra.

SOTE, Honvéd Kórház, Fejér Megyei Szent György Kórház, nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház, kaposvári kórház, szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ – „az M1 riporterei egész nap követték a vakcina útját és folyamatosan beszámoltak  a legfrissebb hírekről, a tudósítók több fővárosi és vidéki kórházban is ott voltak, amikor megérkeztek az oltóanyagok, és elsők között mutattuk azokat, akik megkapták az oltást” – summázták a hírműsorokban a szenzációnak beállított összeállítást. A vakcináció megkezdéséből szóló hírből sok – részben ismétlődő – epizódból álló folytatásos história lett az állami hírműsorokban, aminek a lényege és célja a híradáson túl, hogy megerősítsék az embereket abban, hogy jó irányba haladunk a vírus elleni küzdelemben, az oltóanyag rendelkezésre áll, mindig újabb szállítmány érkezik, kész az oltási menetrend, biztonságban leszünk. Emellett minden műsorelemben elhangzik orvostól, beoltott egészségügyi dolgozótól, hogy a védőoltás fontos és talán az egyedüli lehetőség arra, hogy visszakapjuk a régi életünket.

Napjaink legfontosabb híre valóban a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos információ, a fertőzöttség aktuális mutatói, a védekezés illetve a vakcináció alakulása minden hírműsor elmaradhatatlan eleme, az azonban szerkesztői túlzásként értékelhető, hogy a híradók műsoridejének a közel harmada rendkívül részletezőn azt mutatja be, hogy hol, miként alkalmazták már a védőoltást. Amellett, hogy ez nyilvánvalóan edukációs célt is szolgál, mert népszerűsíteni kívánja az oltást a nézők körében, azt a hamis képet festi elénk, mintha az országban jelentős méretekben folyna az oltások beadása, pedig mind a vakcina jelenleg elérhető kevés mennyisége, mind az oltópontok száma és az oltási terv elnagyoltsága ezt nem teszi lehetővé.

Ezeket az információkat persze csak az állami híradóban közzétett adatok kritikus értékelése révén kaphatjuk meg. A hírműsorban ugyanis eredményként harangozták be, hogy immár 21 oltópont működik az országban, ami persze a csak az adás napján regisztrált 600 ezer beoltandó emberhez képest is rendkívül csekély szám. Újabb és újabb vakcinaszállítmányról, újabb és újabb beoltott kórházi dolgozókról szóltak a hírek, és Müller Cecília országos tisztifőorvos bizakodásáról  az oltási hajlandóság növekedése iránt, valamint a terv szerinti oltások folyamatáról, aminek eredményeképpen jövőre megkezdődhet a lakosság tömeges oltása is. Számszerűsíthető konkrétum, előrejelzés azonban nincsen, csak a készen kapott vélemény, hogy minden megoldódik majd. A túlságosan is részletes tájékoztatás a vakcina útjáról nem jelenti azt, hogy a tájékoztatás  alapos és megbízható, annak az illúzióját viszont megteremti, hogy visszatérhet a vírus előtti világ.

A teljes elemzés elérhető a Mérték honlapján: Szúrópróba 29.

Megosztás