Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Közmédia

Féligazságokból épül a propaganda

Januári hírműsor-elemzésünkből többek között az derül ki, hogy hogyan lehet a jó hírekből még jobbakat csinálni. Jó hírek természetesen csak a kormány tevékenységével kapcsolatban születhetnek az állami médiában. 

A hírműsorok vezető témája már egy éve a járványhelyzet alakulása. Így volt ez a január 27-én is, a 18 órakor a Duna és az M1 csatornán is sugárzott hírműsor első negyedében hazai és külföldi vírus-információkat láthattuk, a fél nyolcas nagyhíradónak pedig csaknem a felében (a sporthírek nélkül számított 50 perces műsoridőből 20 percen át) kapcsolódtak a híradások a pandémiához.

Túlértékelt béremelés

A pandémiás műsorrészt követően adtak hírt mindkét műsorban arról, hogy még az idén növekszik az alapellátásban dolgozó háziorvosok és szakdolgozók bére, a kormány 96,1 milliárd forintot fordít erre a célra. Kásler Miklós közösségi oldalára hivatkozva azt közölték, hogy az érintettek jövedelme ezzel a szakellátásban résztvevőkkel azonos szintre emelkedik. A hírben utaltak a miniszter szavaira, miszerint a háziorvosok és a fogorvosok jövedelme igazodni fog a szakorvosi bértáblához.  És az is elhangzott, hogy a kormány a magas színvonalú ellátás érdekében ösztönzi a háziorvosokat arra, hogy praxisközösségbe lépjenek.

A közlés alatt a képernyőn megjelent Kásler Facebook posztja, mellette kivastagítva külön is az üzenet: „az érintettek jövedelme ezzel a szakellátásban résztvevőkkel azonos szintre emelkedik” és „a háziorvosok és fogorvosok jövedelme igazodni fog a szakorvosi bértáblához”.   

Mielőtt egy nagy piros pipát tennénk a jó hír mellé, nem árt körüljárni az elhangzottakat, és máshonnan is tájékozódni.  Aki például aznap este az RTL Klub híradóját is megnézte az állami televízió mellett, megtudhatta, hogy ebből a béremelésből korántsem mindenki részesül egyenlő mértékben, és a praxisközösség nem csak a magas szintű ellátás miatt fontos, de anélkül az ígért bérnövekedés 80, vagy bizonyos esetekben csak 30 százaléka jár az orvosnak. Ezt az egyáltalán nem elhanyagolható kiegészítést nem csak az aznapi RTL hírműsora hozta nyilvánosságra, hanem napokkal korábban  Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón is bejelentette, amint a Magyar Nemzetben olvasható: „aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor az orvosi bértábla szerinti különbözet nyolcvan százalékát kapja, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet harminc százalékával emelik a fizetését.” Más sajtótermékekből megismerhető volt az az aggálya is a házorvosokoknak, hogy a praxisközösség létrehozása nem feltétlenül csak akarat kérdése, hiszen egyáltalán nem minden orvos tud praxisközösségre lépni; különösen a vidéki, hátrányos helyzetű régiókban, ahol nagy az orvoshiány, ez nem valósítható meg.

Az állami híradó a fizetésemelésről szóló jóhírt – Kásler miniszter FB bejegyzését követve – nem akarta túlbonyolítani, a kérdést járta körül, a nagyképet árnyaló részleteket nem tartotta közlésre érdemesnek. Számára elegendő volt, ha a primér üzenetet közvetíti, és hivatalos propagandistaként egyszerűen felmondja Kásler Miklós miniszter közösségi médiában posztolt bejegyzését a háziorvosok béremeléséről.

Újabb féligazságok

Hasonlóképpen járt el az állami hírműsor a 25 évnél fiatalabbak személyijövedelemadó-mentességéről szóló híradásokkal is. A hat órakor sugárzott beszámolóban a műsorvezető azt emelte ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterre hivatkozva, hogy az szja-mentesség segíti a fiatalokat abban, hogy saját lábra állva induljanak az életben. A miniszter azt mondta, hogy a költségvetésnek ez évente 140 milliárd forint kiadást jelent, és éves szinten átlagosan félmillió forinttal emelheti a fiatalok jövedelmét.

A híradás ezt az intézkedést kész tényként mutatta be. Arról nem esett szó, hogy ez még csak terv, amelynek elemei és feltételei egyelőre nincsenek kidolgozva.  Orbán Viktor miniszterelnök január 15-én a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy „nehéz tárgyalásai vannak” a pénzügyminiszterrel, de eldöntötték, a 25 éven aluli fiatalok teljes jövedelemadó-mentességet kapnak legkésőbb 2022. január elsejétől. Már a miniszterelnöki interjúból is kiderült, hogy ez a kedvezmény mégsem egészen teljeskörű, „a családokért felelős miniszter asszony számolja most, hogy hol legyen az a határ, az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt”, nyilatkozta akkor Orbán Viktor. A számolás még tart, így nem csak az szja-mentesség nem lesz teljeskörű, hanem a kora esti híradó erről szóló tudósítása sem volt az.

A fél nyolcas nagyhíradó közel négy perces összeállításba ágyazott propagandariportot közölt ugyanerről. Először a műsorvezető konferálta fel, hogy akár ötödével is nőhet a bére a 25 éven aluliaknak az adómentességgel, akik így a „saját lábukra állhatnak”, majd egy fiatal nő mondta el, hogy milyen nagy segítséget jelent majd neki a párjával, hogy jövőre havi 40 ezer forintot meg tud spórolni, mert ezt félreteheti esküvőre és lakásvásárlásra. Ezután Novák Katalin erősített rá, hogy az szja-mentesség hozzájárul, hogy a fiatalok 25 éves korukra „meg tudjanak állni a saját lábukon”. Ez az intézkedés kb. 280 ezer fiatalt érint a miniszter szerint, ráadásul e mellé jön még a többi támogatás, hiszen „a magyar fiatalok a fogantatástól kezdve a felnőtté váláson, a családalapításon át egész életükben számíthatnak a kormány segítségére”, fokozta a kormányzatba vetett bizalom erősítése érdekében a jótettek felsorolásával, amit a nyomaték kedvéért ki is írtak a képernyőre: babakötvény, ingyenes bölcsőde, óvoda, iskola, első idegennyelv-vizsga, a KRESZ tanfolyam, diákhitel, babaváró támogatás, a házassági és családi adókedvezmény,  CSOK. A komplett támogatási lista felsorolása után a civil hang képviseletében a Fiatal Családosok Klubjának alapítója beszélt elismerően arról, hogy milyen előnyei vannak az szja-mentességnek. Szerintük ezzel a lépéssel a kormány azt üzeni a fiataloknak, hogy ne menjenek külföldre, itt találjanak maguknak munkát, társat, házastársat, itt vállaljanak gyermeket, és itt boldoguljanak – sorolta Király Nóra. Aki azért nem áll nagyon távol a kormánytól, hiszen a 2019-es önkormányzati választásokig újbudai képviselő és alpolgármester volt, de fideszes politikus mivoltát a híradó elhallgatta.

A fiatalok adómentességét úgy tálalták mindkét híradásban, mintha már a közeljövőben bevezetnék a konkrét formát öltött intézkedést. A koraesti műsorban még csak az sem hangzott el, hogy ez jelenleg csak terv, nem született meg a rá vonatkozó adójogszabály, az esti kiadásban a 3 perc 45 másodperces anyag végén 7 másodpercben a narrátor legalább hozzátette, hogy az szja-mentességre vonatkozó jövedelemhatárról még nincs döntés, arról a kormány előbb fiatalok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztet.

A hírnek új aktualitása nem volt azon kívül. hogy Novák Katalin miniszter az aznapi kormányülés szünetében újságíróknak arról beszélt, hogy az szja-mentesség a fiatalok „saját lábra állását” segíti. Új információt nem tartalmazott a miniszter tájékoztatója, hiszen a miniszterelnök ugyanazokat a számokat már a január 15-i rádiós interjújában megemlítette, és arról még aznap vezető hírként be is számoltak az állami televízió hírműsoraiban.  A kérdés a miniszterelnök bejelentése óta foglalkoztatta az  adószakmát is, több portálon  latolgatták a részletszabályokat, de informáltabbak sem ők, sem a hírműsor nézői nem lettek ettől a híradástól.  Az állami híradó ezúttal is propagandistaként működött, amikor a csaknem egy év múlva bevezetni tervezett, részleteiben még nem ismert intézkedésről lelkendező politikai reklámriportot közölt.  

A teljes elemzés elérető a Mérték honlapján.

Megosztás