Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

„Büszkék lehetünk arra, hogy még létezik a helyi média”

Kerekasztal megbeszélést szervezett a Mérték Médiaelemző Műhely 2022. május 19-én Helyi média – van jelene, lesz jövője címmel. Babos Attila a Szabad Pécs, Huszka Imre a Kapos -T, Porcsin Zsolt a Debreciner és Roznár Gyöngyi a Nyugat.hu szervezeteket képviselve válaszoltak Polyák Gábor kérdéseire. 

Az esemény szervezésekor a Mérték Médiaelemző Műhely tagjai között is vita volt arról, hogy nem kellene-e kérdőjelet írni a címhez, de végül az optimizmus győzött, és az első kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy ugyanígy gondolták a meghívottak is. Babos Attila szerint minek másnak lenne jelene és jövője, mint a helyi újságírásnak, Porcsin Zsolt viszont onnan közelítette meg a kérdést, hogy az újságírók akarnak-e még újságot írni az olvasók pedig olvasni, mivel lehetséges, hogy a reformkor óta hasonlóan működő rendszer az utolsó évtizedeit éli. 

Huszka Imre szerint a média kritikussága fontos, ő maga újságíróként nem tudja megtenni, hogy ne emeljen hangot fontos témákban, függetlenül attól, hogy kormánypártiakat vagy ellenzékieket érint. Emellett ő ragaszkodik a tényekhez és a színvonalas cikkekhez, és továbbra is csak ilyeneket ír az erre fogékony, de egyre kisebb olvasótábornak.

 Roznár Gyöngyi büszkén említette, hogy a nyugat.hu-t százezres facebookos követői között mindkét szavazótáborból vannak, ők pedig nagy munkával és sok konfliktussal, de elérték, hogy nem egy véleménybuboréknak írnak. Hasonló állásponton voltak a beszélgetők abban a kérdésben is, hogy a következő években a nyilvánosság további szűkülése várható. Felmerült, hogy tovább nehezítik a közérdekű adatkérést, lehetséges, hogy létrehoznak egy állami újságíró médiakamarát, melybe nem mindenki kerülhet be, ezáltal korlátozva az újságírói munkát. Az mindenki számára egyértelmű volt, hogy a pénzügyi támogatás nem jár együtt a média színvonalával, példaként a most megszűnő Pesti Srácok online újságját és a televíziós csatornát említették. 

Szóba került az is, hogy mire büszkék a munkájuk során a meghívottak. Roznár Gyöngyi arra, hogy az elmúlt húsz év kemény munkájával elérték, hogy Vas megye legolvasottabb online portálja lettek, és hogy a helyiek nyelvén, a helyiekhez szólnak. Babos Attila a Szabad Pécs szerkesztőségének jó hangulatát emelte ki, Porcsin Zsolt pedig, hogy most ünnepli a Debreciner harmadik születésnapját, emellett több olyan helyi témájú tényfeltáró és oknyomozó anyaguk volt, amelyet átvett az országos sajtó is. Huszka Imre arra a legbüszkébb, hogy még létezik és működik a Kapos-T, mégpedig nem hírportálként, mivel ő még mindig a hetilapos újságíróként megtanult stílushoz ragaszkodik.. 

A nehézségeket is felsorolták a résztvevők: mindenki részéről igény lenne még több probléma- és megoldásközpontú újságírásra, és arra, hogy ne csak a fővárosi újságok kapjanak figyelmet és támogatást, hanem a helyi média is, mert ha nincs helyi média, megszűnik az ellenőrző szerep. Jobban el kellene érni a fiatalokat, mert nem érik el hagyományos eszközökkel ezt a korosztályt. Egy újságíró csak akkor nem az, ha alszik, mondta Babos Attila, hozzátéve, hogy pont ezért egy újságíró nem politikai szereplő. Huszka Imre szerint a függetlenség, hogy valaki közélettel foglalkozik és nem politizál, az illúzió. 

A beszélgetés végén mindenki részéről felmerült az igény a kooperációra, ennek formájáról még tágabb körben egyeztetnek a helyi média szereplői, de már többféle együttműködési lehetőség és igény felmerült. 

Általános tapasztalat volt mindenkinél, hogy hiába írnak cikket vagy készítenek videótudósítást egy helyi ügyről és azt átveszi az országos média, sokszor lemarad az eredeti anyag forrása. Reméljük, ez a rossz gyakorlat megváltozik és jobban odafigyelnek a helyi média képviselőire és munkájukra. 

Álljon itt a meghívottak által képviselt szervezetek weboldala: 

https://szabadpecs.hu/

https://www.kapost.hu/

https://www.debreciner.hu/

https://www.nyugat.hu/

Az eseményt a Visegrad Fund támogatta.

 

Megosztás