Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

médiapolitika

Az Index még mindig kitart

Az elmúlt napokban szinte minden az Index körül kialakult helyzetről szólt, mindenki tudja, hogy mit jelentene a magyar nyilvánosság számára, ha a piacvezető hírportált végleg bekebelezné a NER. Minden jel arra mutat, hogy a szerkesztőségre még nem tette rá a kezét kormányközeli médiabirodalom és mindannyiunk közös érdeke, hogy ez így is maradjon. Urbán Ágnes írása.

Az Index elmúlt tízéves története bővelkedett fordulatokban és még úgy is piacvezető hírportál tudott maradni, hogy Uj Péter vezetésével az alapító csapat jelentős része elhagyta a céget és később megcsinálták az Index versenytársát, a 444.hu-t. Tény, hogy az Index a magyar média megkerülhetetlen szereplője, az egyik legerősebb márkanév ezen a piacon és sokak számára az első számú hírforrás

Azt is tudjuk, hogy a NER hihetetlen hatékonysággal tud megszerezni bármilyen médiacéget, és egyik napról a másikra képes átállítani bármit a propagandagépezet részévé. Az Index erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy már két erős oligarcha is megszerezte a portált, és egyikük alatt sem lett belőle kormánypárti híroldal. Először Spéder Zoltán, majd Simicska Lajos is úgy bukott meg és úgy esett ki a miniszterelnök kegyeiből, hogy közben egyébként az Index tulajdonosa volt. Mondhatja persze bárki, hogy a kormánypárt Magyarországon azt szerez meg, amit akar, de a jelek szerint erre pont az Index az ellenpélda. Hosszú évek óta megy a harc, egyelőre az Indexet se lenyelni, se kiköpni nem tudta senki. 

Az Index akkor hajtotta végre az igazi vakugrást, amikor 2017-ben a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonába került, és a szerkesztőség addigi ügyvédje, Bodolai László vált a portál de facto tulajdonosává. Mi is írtunk akkor arról, hogy ez egy nagyon szokatlan és bátor lépés, de ha az olvasók és a hirdetők is bizalmat szavaznak az Indexnek, akkor jól is kijöhet ebből a konstrukcióból. Ma már tudjuk, hogy a lehetőségekhez képest jól alakultak a dolgok, pedig sok mindent még nem is tudtunk akkor, például azt sem, hogy az Indamédia Network (akkor még cemp-X Online holding) lényegében csapdában tartja a szerkesztőséget működtető céget, az Index.hu Zrt-t. Ez akkor vált világossá, amikor 2018 szeptemberében deklaráltan kormányközeli tulajdonosokhoz, Oltyán Józsefhez és Ziegler Gáborhoz került az Indamédia (CEMP), benne az Index hirdetési helyeit értékesítő sales house-zal. A NER-nél van tehát az Index bevételeinek a kontrollja, illetve ezen kívül az NP Nanga Parbat 17 Zrt, ami a Magyar Fejlődésért Alapítvány alapítója és ezzel akár Bodolai László, az alapítvány kurátora is elmozdítható. Éppen ma került nyilvánosságra az is, hogy az Alapítvány a Simicska-időkből származó örökségként mintegy 180 millió forinttal tartozik az Indamédiának, amit Bodolai a kivett osztalékkal próbál évről-évre törleszteni, hogy kikerüljön az Indamédia halálos öleléséből. A 2019-es pénzügyi évben 40 millió forintot sikerült kivenni osztalékként, ennyivel csökkent a tartozás. A képlet jogilag és gazdaságilag sem egyszerű.

Szinte csoda, hogy eddig botrány nélkül sikerült ellavírozni ebben a helyzetben, de 2020. márciusában emelkedett a tét, miután megérkezett az Indamedia új tulajdonosa, Vaszily Miklós. Vaszily igazi nehézpályás játékos, akinek eddigi szakmai útjáról nemrégiben a Partizán készített filmet Orbán igazi mészárosa: Vaszily Miklós címmel. A cím kétségtelenül erős, de nehéz visszafogottan beszélni egy olyan emberről, aki az elmúlt években először legyalulta az Origo szerkesztőségét, hogy propaganda oldallá állíthassa át, majd megfordult az MTVA, az EchoTV és a TV2 felsővezetői székében. Most alighanem azt a feladatot kapta, hogy az Indamédián keresztül valahogy érvényesítse az akaratát az Index felett, és ez igazán kihívásos feladat a propaganda-világ első számú menedzserének. 

Az első, igaz, egyelőre eléggé tétova próbálkozást már láthattuk is. Vasárnap derült ki a 24.hu cikkéből, hogy reorganizációs terv keretében elkezdenék a szerkesztőség leszalámizását. A reorganizációs tervet az a Gerényi Gábor mutatta be a szerkesztőségnek, aki Vaszily jó barátja, és teljesen érthető módon a szerkesztőség nemet mondott a tervre. Mint később kiderült, Bodolaiék azonnal kipenderítették Gerényit, mindezek ellenére a történet megjelent egy versenytárs portálon, és ma már a nyilvánosság előtt zajlanak a cégen belüli események. 

Talán éppen ezért, a cég belső ügyeinek kiszivárgása miatt lemondott Pusztay András, az Index.hu Zrt vezérigazgatója. Mint kiderült, helyére Ződi Zsolt kerül, aki bevallottan Bodolai közeli jogász barátja, a Tilos Rádióban is régóta dolgoznak együtt.  

Az egyébként aggasztó hírek özönében ez az első igazán pozitív fejlemény. Egyrészt Ződi Zsolt kiváló szakember, ismeri a céges világot és elkötelezett híve a médiaszabadságnak, így a kinevezése kifejezetten megnyugtató. Másrészt legalább ennyire fontos, hogy Bodolai be tudta hozni a saját emberét vezérigazgatónak, tehát a jelek szerint tudja érvényesíteni az akaratát. Nem világos, hogy Bodolai hogy tud manőverezni a NER szorításában, de Ződi kinevezésével egyértelművé vált, hogy Vaszily első kísérlete elbukott, nem tudta lenyelni az Indexet szőröstül-bőröstül. 

A helyzet persze ettől még nem oldódott meg és kevés dolog tudható most. Ami biztosnak látszik, hogy a szerkesztőség végezheti továbbra is a munkáját, de sajnos a járvány és a hirdetési bevételek visszaesése után szükség lesz a szerkesztőség működésének racionalizálására. Ennek kidolgozása nyilvánvalóan az új vezérigazgató feladata lesz. Az is biztos, hogy a NER nem fogja ennyivel feladni, látunk majd beavatkozási próbálkozásokat. A legtöbb, amit tehetünk most, hogy bízunk a szerkesztőségben, amelyik tovább folytatja a munkát, és bízunk az olvasókban, hirdetőkben, akik piacvezető pozícióban tartják a lapot. Hogy hosszabb távon mi lesz, azt nem tudhatjuk, de egy olyan portállal, ami túlélte Spédert és Simicskát, majd első körben kivédte Vaszily támadását is, bármi megtörténhet. 

Disclaimer: Ződi Zsolt éveken át a szerző kollégája volt a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékén

 

Megosztás