Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

Mentés másként

Régóta terjedtek pletykák az Index tulajdonviszonyairól, de most vége a találgatásoknak. Az igazán izgalmas kérdés persze az, hogy mi következik ezután. Urbán Ágnes írása.

 

Amit biztosan tudunk az Index közleményéből, az az, hogy Simicska Lajos opciós jogáról szóló pletykák megalapozottak voltak. Már 2014 februárjában, az előző parlamenti választások és még az Orbán-Simicska konfliktus előtt Simicska cége opciót szerzett az Index.hu Zrt-ben anélkül, hogy ezt a lépést nyilvánosságra hozták volna. Azt is tudjuk, hogy ezt az opciós jogot most továbbadta egy nemrég létesített alapítványnak (Magyar Fejlődésért Alapítvány), amelynek alapítója és kurátora az a Bodolai László, aki közel 20 éve képviseli az Indexet sajtójogi ügyekben.

Amit nem tudunk, hogy mi történt az Index.hu Zrt korábbi tulajdonosának, a Közép-Európai Média és Kiadó Zrt-nek (CEMP) egyéb érdekeltségeivel, például az Index reklámidejét értékesítő CEMP Sales House-zal, vagy éppen az Inforádió Kft-vel.

Kétségkívül most mindenkit az Index szerkesztőségének függetlensége és a portál jövője foglalkoztat leginkább.

Nehezen hihető, hogy a közleményben jelzett opciós jog „átruházása” úgy történt volna, hogy Simicska bevásárolt három évvel ezelőtt, majd most egyszerűen átadta valakinek a médiabirodalma alighanem legértékesebb elemét. Egészen biztosan van most is valamilyen jogi biztosíték a háttérben, amit szükség esetén aktiválhat. Elég egyértelmű jelzés az is, hogy az igazgatóság tagja Nagy Ajtony Csaba, aki Simicska régi bizalmi embere. Nem kockáztatunk tehát nagyon annak kimondásával, hogy az Index.hu Zrt. mögött éppúgy Simicska áll, mint az elmúlt három évben, csak annyi a különbség, hogy most már tudjuk is.

Üzenetértékű azonban az, hogy Simicska nem egyszerűen a meglévő céghálójába illesztette be a portált, hanem egy olyan alapítvány lett a tulajdonos, aminek alapítója és kurátora ősindexes, jogászként pedig az elmúlt két évtizedben nagyon sokat tett a sajtószabadságért és az újságírók védelméért. Bodolai Lászlóról sok mindent el lehet képzelni, de azt biztos nem, hogy strómanként asszisztálna a szerkesztőségi függetlenség legyalulásához és az Index politikai csatasorba állításához.

Ellenkezőleg, Bodolai helyzetbe hozása nagyon fontos üzenet. Üzenet az újságíróknak, hogy nyugalom, az Index végzi tovább a munkáját mint eddig, ha az elmúlt években szabadon tudtatok itt újságot írni, ezután is megtehetitek. Üzenet az olvasóknak, Simicska úgy lépett ki a napra az Index tulajdonosaként, hogy ebből a konstrukcióból nehéz a szerkesztőségre való rátelepedés szándékát kiolvasni. Legfőképpen üzenet a Fidesznek, ami az elmúlt időszakban mindent megtett Simicska háttérbe szorításáért és egyben a független hírforrások megszerzéséért. Az igazán nagy elérésű médiumok közül csak az RTL Klubot és az Indexet nem tudta megszerezni a kormánypárt és íme, most kiderült, hogy a hírportál éppen a gyűlölt ellenség, Simicska kezében van. Talán véletlen, talán szimbolikus, hogy egy évvel a választások előtt tisztázódott az eddigi bizonytalanság a portál tulajdonviszonyaiban.

Az régóta közismert, hogy Simicska Lajos okos, sokkal okosabb, mint a kormányzati médiapolitika jelenlegi figurái. Alighanem pontosan tudja, hogy az ő személyes ambícióihoz, a kormány korrupciós ügyeinek a lebuktatásához az a legcélravezetőbb, ha nem kezd el kézivezérléssel irányítani, hanem hagyja az ország egyik legjobb újságírócsapatát szabadon dolgozni. Az elmúlt három évben, tehát már Simicska opciós joga mellett az Index újságírói rendre megnyerték a legrangosabb oknyomozó újságíró díját, a Soma-díjat a magyar állampolgárság megszerzésére épülő maffiahálózat feltérképezésével, Kiss Szilárd moszkvai diplomata ügyeinek feltárásával, valamint legutóbb Rogán jobbkezéről, Kertész Balázsról írt cikkel (ez utóbbi esetben a 444-es Kasnyik Mártonnal megosztva kaptak díjat az indexesek). Nem kérdés, hogy ha a szerkesztőség folytatja az eddigi munkáját, azzal sok kellemetlenséget tud okozni a kormánypártnak, ezen minden tulajdonosi beavatkozás csak ronthat. A tulajdonosi jogok átruházása egy alapítványra, amit Bodolai László vezet, éppen azt mutatja, hogy ezzel Simicska is tisztában van: ha befolyásolni akarná a szerkesztőség munkáját, biztosan nem ezt a konstrukciót választotta volna.

Az Index jövőjének alakulását jó eséllyel az dönti el, hogy a legfőbb érintettek miként reagálnak. Mindenképpen fontos, hogy az újságírók folytassák az eddigi munkát, témahiányban biztosan nem fognak szenvedni. Szintén elengedhetetlen, hogy a közönség továbbra is szorgalmasan kattintson, ebben alighanem segít, hogy a nagy versenytárs Origo a tavalyi tulajdonosváltás óta egyszerű propagandaoldallá züllött. És ami üzletileg a legfontosabb, hogy a piaci hirdetők kitartsanak a portál mellett, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy állami reklámbevételt aligha realizálhat az Index. A cég 2015 évi pénzügyi eredményei alapján nyereséges volt (üzemi/üzleti tevékenység eredménye: 295 millió forint), a 2016 évi számok is hamarosan megismerhetővé válnak, minden bizonnyal a cég megőrizte a profitabilitását. Valószínűleg üzletileg nem ez a világ legjobb befektetése, de ha nem történik semmi váratlan és nem hátrálnak ki a hirdetők az Index mögül, akkor vezető hírportálként a jövőben is nyereségesen működtethető.

A jelenlegi magyar médiahelyzetben felbecsülhetetlen az Index jelentősége, az egyik legfontosabb hírforrásáról van szó. Nem olyan régen még elképzelhetetlen volt Simicska és függetlenség emlegetése egy mondatban, most azonban úgy hozta az élet, hogy az ex-oligarcha és a magyar nyilvánosság érdeke éppen egybeesik. Ez nem lehet más, mint egy szabadon, függetlenül, politikai befolyás nélkül működő Index. Ezzel legalább Simicska törleszthet mindazon kárért, amit a magyar médiának és demokráciának okozott 2010 után.

Megosztás