Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

Nyílt levél az origo.hu-nak

Tisztelt Gábor László!

Április 30-án az origo.hu Saját elemzője szerint is propagandalappá züllesztette Pikó a helyi újságot címmel megjelent írásban hírt adott arról, hogy a Mérték Médiaelemző Műhely kritikus elemzést készített a Józsefváros című kerületi lap tájékoztatási tevékenységéről. Ezt onnan lehet tudni, hogy az önkormányzat az elemzést teljes terjedelmében közzétette a honlapján.

Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét a Mérték korábbi hasonló elemzéseire, amelyek számos országos médium tájékoztatási tevékenységét vizsgálták. Több mint két éven keresztül tettünk közzé havi elemzést az állami média hírszolgáltatásairól (Szúrópróba), amelyek majdnem minden esetben arra a következtetésre jutottak, hogy “ a hírműsorokban egyoldalúság, a témák elfogult bemutatása, az események, történések feldolgozása során lényeges információk elhallgatása volt tapasztalható, a Közszolgálati kódexben előírt széleskörű és kiegyensúlyozott tájékoztatás nem valósult meg.” 

Az origo.hu tájékoztatási tevékenységének elemzése is része volt a 2017-ben zajlott kutatás-sorozatnak (Mérték Médiaombudsman), amelyben egy-egy aktuális témának az online médiában való megjelenését dolgoztuk fel. A BKK elektronikusjegy-botrányával kapcsolatban például azt írtuk, hogy “a 888.hu és az origo.hu nemcsak lassú, de a cikkeik tartalmát szinte egy az egyben az MTI közleményekből veszik át. Aki csak ezekből a médiumokból tájékozódik, szinte alig értesülhet az ügy – jegyvásárlókat is érintő – részleteiről, csupán egy-két mondatos utalásokat kaphat arra, hogy miért is volt szükség egyáltalán az idézett közlemények kiadására az illetékesek részéről.” A Marton László szexuális visszaéléseit bemutató cikkek elemzése során az egyik következtetésünk az volt, hogy  “az origo és a 888 vizsgált cikkeiben visszatérő elem, hogy a történetet politikai kategóriákhoz igyekeznek kötni, így lesz Verebes Istvánban az a legfontosabb, hogy ő „SZDSZ-es”, és így lesz maga Marton a „balliberális kormányok” kegyence, illetve általában a „balliberálisok” kedvence.”

Ezennel felajánlom Önnek, hogy a Mérték Médiaelemző Műhely az origo.hu részére is elkészíti a Józsefváros című lapéval azonos szempontokon alapuló kutatást. A munkáért ellenszolgáltatást nem kérünk, hanem csak annyit, hogy az eredményt az origo.hu is ugyanúgy változtatás nélkül, teljes terjedelmében közölje le a nyitóoldalán, ahogyan ezt a Józsefvárosi Önkormányzat megtette. 

Várom a válaszát!

 

Budapest, 2020. május 1.

 

Üdvözlettel,

Polyák Gábor

a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai vezetője

 

Megosztás