Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

A hamisítás rutinja

Egy ártalmatlannak indult adatigénylés kapcsán derült ki, hogy az MTVA gond nélkül átírja a múltat, már amennyiben a szerződéslistájáról van szó. Az elmúlt hetekben jutott eszükbe, hogy közel két évvel ezelőtt kötöttek egy szerződést a Strategopolis Kft-vel és most úgy csinálnak, mintha ez a tétel azóta ott lenne a rendszeresen nyilvánosságra hozott listájukban. Pedig eddig nem volt. Urbán Ágnes írása.

A NER médiarendszerének egyik legfontosabb, de ritkán emlegetett eleme, hogy az MTVA kész hírblokkokat állít elő a kereskedelmi rádiók számára. Ez azt jelenti, hogy a híreket óránként az MTVA-ban rögzítik az MTI anyagok alapján, az eljut a szerződéses partnerekhez, és így az érintett rádióknak nem kell saját hírszerkesztőt foglalkoztatni. Tekintettel arra, hogy a rádiózásban a hírgyártás a műsorkészítés költségeinek jelentős részét öleli fel, sok kereskedelmi rádió él is ezzel a lehetőséggel. Piaci információk szerint ráadásul a szolgáltatás ára olyannyira kedvező, hogy a rádióknak egyértelműen megéri ezt az opciót választani. Ennek eredményeként a teljesen különböző helyi rádiók óránként ugyanazt a hírblokkot sugározzák, teret adva a kormányzati propagandának.

Az Átlátszó még 2014-ben kiderítette, hogy 27 piaci szereplőnek van szerződése az MTVA-val, 2016-ban pedig már arról írt a HVG, hogy 31 rádióban 49 frekvencián szól a hírblokk. Most, 2017 őszén ezt az adatot már nem lehet megismerni. Nemrégiben ugyanis felvetődött, hogy érdemes közérdekű adatigénylés keretében információt kérni az aktuális helyzetről, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a rádiós piacon hány szereplő sugározza a központilag összeállított hírblokkokat. Az adatigénylésre adott választában az MTVA leírta, hogy „az Önök által megadott információk, adatok alapján a nyilvántartásunkban szerződés nem azonosítható, amelyre tekintettel az Önök megkeresésének eleget tenni nem tudunk”.

Régóta közismert, hogy az MTVA már egy közvetítő céggel, a Strategopolis Kft-vel kötött szerződést a rádiós hírblokkok előállításáról. A válasz alapján egyértelművé vált, hogy a Strategopolis talán már nemcsak gyártást, hanem értékesítést is végez, tehát ez a cég szerződik a rádiós piaci szereplőkkel. Mint ahogy azt a sajtó már régen feltárta, a Strategopolis Giró-Szász András volt kormányszóvivőhöz köthető. Első lépésként kikértük az MTVA és a Strategopolis Kft között 2011 óta kötött szerződések listáját. Itt kezdődtek az igazi meglepetések.

Az MTVA válaszában egy nem létező linkre irányított, de ettől nem jöttem zavarba, mert egyértelmű volt, hogy az általános közzétételi listára gondoltak, amit előszeretettel szoktam olvasgatni (ahogy az egy nemrégiben írt blogból is kiderült). Ez egy jelenleg 95 oldalas szkennelt dokumentum, amelyben táblázatos formátumban találhatók az MTVA 5 millió forintnál nagyobb értékű, 2012 óta kötött szerződései. Éppen azért, mert néhány héttel ezelőtt sok időt eltöltöttem a lista tanulmányozásával, pontosan tudtam, hogy csak két Strategopolis szerződés szerepel benne: az egyik 2014-re, a másik 2015-re vonatkozott. Tudni kell azonban, hogy ez a lista rendszeresen frissül, hiszen folyamatosan köt szerződéseket az MTVA, eddig adottnak tűnt, hogy az új szerződések mindig a táblázat végére kerülnek. Hogy miért mindig szkennelt pdf-ben osztja meg az MTVA ezeket a listákat, azon nem kell sokat gondolkodni, pontosan tudják, hogy így nehezebb a keresés és az érdeklődő újságírók, civilek munkáját ezzel lehet leginkább lassítani (teljesen ellehetetleníteni persze nem).

A néhány hete alaposan átnézett táblázat még csak ez év júniusáig tartalmazta az adatokat, azonban azóta már egy újabb, a júliusi szerződéseket is tartalmazó pdf dokumentum is kikerült az oldalra. Tekintettel arra, hogy a két közzététel között kérdeztünk rá adatigénylésben a Strategopolis Kft-vel kötött szerződésre, felmerült a gyanú, hogy esetleg utólag beírnak egy eddig még nem látott Strategopolis szerződést is, de ami történt, azon én magam is meglepődtem. A korábban hiányzó szerződés ugyanis nem a lista végén jelent meg, mint kimaradt tétel, hanem ennél sokkal trükkösebb módon. A júniusi listában a 75. oldal első sorában szerepelt egy Dr. Balogh Júliával kötött szerződés (szakértői és kreatív produceri tevékenység ellátása, 12 millió forint). Ugyanez a rész a júliusi lista 74. oldalán középtájon már másképp néz ki, Dr. Balogh Júlia egyszerűen eltűnt, helyette megjelent a Strategopolis Kft, amelyet 2016.01.01-2016. december 31. közötti időszakra bízott meg az MTVA hírblokk készítésére, 38,4 millió forintért. A konkrét sor előtt és után minden változatlan, ez gyorsan ellenőrizhető, tehát láthatóan az MTVA csak ezt a tételt cserélte, legalábbis a dokumentum ezen részében.

A történetből két következtetés mindenképpen adódik:

  • Amennyiben az MTVA adatigénylés formájában érzi a figyelmet, utólag gond nélkül meghekkeli a saját listáját, mit sem törődve azzal, hogy ennek a szerződésnek már rég ott kellett volna lennie.
  • Az MTVA nyilvánvalóan csak az érdeklődő állampolgárokat szórakoztatja szkennelt pdf-fel, a táblázat eredetije egy excel tábla lehet. A jelek szerint az évi közel 87 milliárd forintból működő MTVA-ban nem rendelkeznek azzal a kompetenciával, hogy egy táblázatba egy sort beszúrjanak, csak azzal, hogy átírjanak valamit. Számtalan oktató videó kering a neten az excel táblázat használatáról (pl. sorok/oszlopok beszúrását itt vagy itt lehet megtanulni). A sor átírása már csak azért is kellemetlen, mert így most eltűnt egy korábbi tétel. Tehát ha innentől valaki egy friss táblázatban éppen Dr. Balogh Júlia szerződésére szeretne rákeresni, nem találja majd meg, hiszen azt az MTVA kitörölte, mert „kellett a hely” a Strategopolis Kft-nek.

Ha már az edukációs tartalmaknál tartunk, mintegy átvéve az M5 csatorna szerepét, az MTVA egy korábban észrevett hibájára is felhívom a figyelmet. A júliusi táblázat 75. oldalán szerepelt egy furcsa árfolyam számítás: a Forma-1 Japán Nagydíj közvetítésénél 378 ezer JPY, közel 84 millió HUF értékben vásárolt az MTVA egy UNI kijátszás és felszerelés licensz díjat. Ha ezt a 84 milliót tényleg kifizettük, akkor a japánok alighanem azóta is csodálkoznak, ugyanis az MTVA szerint 222 HUF/JPY árfolyam valójában 2,22 volt. Ezúton javaslom, hogy máskor, amikor árfolyamot számolnak, akkor nézzenek fel pl. az MNB oldalára és ne csak a Forintban kifejezett érték, hanem az Egység oszlopra is vessenek egy pillantást, nem véletlenül van az ott.

Amellett persze, hogy a MTVA munkamódszereibe való betekintés igazán felszabadultan vidám pillanatokat okoz (arról nem is beszélve, hogy a júniusi lista a 2017_junius_honlapra_0906.pdf, míg a júliusi a 2017.07ho.pdf nevet viseli, most komolyan, milyen iratkezelési szabályzat van ott?), nem nagy öröm azt látni, hogy a pénzünkből ez a vircsaft zajlik. Ha hazudnak és utólag buherálják meg a táblázataikat, mert ennyire megijedtek egy adatigényléstől, akkor legalább csinálják ügyesen, ne úgy, hogy egy gimnazista is csak kiröhögi őket. Az MTVA-ban a tisztességtelenség és a butaság olyan keverékét láthatjuk, ami tényleg ijesztő, komolyan el kell gondolkozni azon, hogy ha ebben az országban valaki egyszer tisztességes közmédiát csinálna, akkor a sóval behintésen kívül lehet-e bármi mást is tenni a jelenlegi intézményrendszerrel.

Nem bízunk már az MTVA-ban, tehát ha esetleg eltűnnek vagy visszamenőleg megváltoznak az intézmény közzétételi listájában szerepelő dokumentumok, a blogban említett listákat letöltheti a Mérték oldaláról is:

2017. júniusig tartó szerződéslista (PDF)

2017. júliusig tartó szerződéslista (PDF)

Megosztás