Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

Ez van! Ez jó? Menekültügy

Az Ez van! Ez jó? kampányához készült blogok és filmek a hazánkat kiemelten érintő közéleti kérdésekkel foglalkoznak. Az eredeti blog itt található: http://ezvanezjo.blog.hu/

A menekültkérdés ma a világpolitika talán egyik legmegosztóbb kérdése. Pedig tudnánk mindannyiunk számára közös pontokat találni. Abban például majd mindannyian egyetérthetünk, ha van lehetőségünk rá, akkor be kell fogadnunk a háború elől menekülő, rászoruló családokat. Szerencsére ma Magyarországon az elmúlt évekhez képest kevésbé a napi pártpolitika része a menekültkérdés. Ilyenkor érdemes hátra lépnünk és egy összegzést készítenünk az elmúlt időszak történéseiről. Igyekszünk majd azokra a dolgokra összpontosítani, amik reménykeltők lehetnek.

Ferenc pápa megszólalásaival megmutatta, hogy szerinte milyen a kereszténység igazi arca, ha a bajba jutott emberek megsegítéséről van szó. Azt üzeni, hogy segíteni elesett embertársainkon nem politikai állásfoglalás, hanem lelkiismereti kötelesség. Bíznunk kell abban, hogy idővel a Pápa szavait megértve azok is belátják, akik ma vitatják álláspontját: közös problémáinkat csak együtt, egymásban nem az ellenséget keresve oldhatjuk majd meg.

Bár a menekültválság kapcsán a félelem, a zűrzavar, a politikai kampányok képei maradtak meg leginkább bennünk, nem szabad elfelejteni, hogy büszkék is lehetünk Magyarországra. A menekültválság idején számos szervezet, vagy egyszerű ember segített a rászorulókon.Azok önkéntesek, akik két évvel ezelőtt a Keleti Pályaudvarnál, Szegeden, Röszkénél és szerte az országban tették elviselhetőbbé az országon áthaladó menekülők  helyzetét azok a magánemberek, akik ásványvizekkel és takarókkal szegélyezték az autópályán végigvonuló menekültek útját mind- mind öregbítették az ország hírnevét.

A határainkon épített kerítéssel nem oldottuk meg a menekült problémát, hiszen most is milliók várnak a hazájukból elüldözve menekültáborokban arra, hogy visszatérhessenek otthonaikba, vagy egy biztonságosabb országban kezdhessenek új életet. Ma több mint 65 millió olyan ember él a Földön, akit otthonából erőszakkal üldöztek el, és tízezrek hagyják el naponta otthonaikat az ENSZ statisztikái szerint. Az otthonuk elhagyasárá kényszerülő embereknek mindössze 6 százaléka lelt menedékre Európában, döntő többségük a Közel-Keleten és Afrikában él.

Már csak azért sem oldódik meg, mert a menekültek helyzete egy csapásra a világban, mert nem egy újkeletű helyezet. Gondoljunk csak a második világháborúban Lengyelországból Magyarországra menekülő lengyelekre, az 56-ban Magyarországról, vagy a rendszerváltás illetve a délszláv háború idején Magyarországra menekülő százezrekre. Mivel nem újkeletű a helyzettel állunk szemben, támogatnunk kell azokat a nemzetközi intézkedéseket, befogadó, illetve integrációs programokat, amelyek elősegítik a menekültek jólétét, és a társadalom többi tagjával való surlódásmentes együttélést.

Persze nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a félelmek mellett sem, amelyek felgyűltek a menekültekkel szemben. Kétségbevonhatatlan, hogy támogatni kell azokat a törekvéseket is, amelyek kiszűrik a terrorszervezetek olyan tagjait, akik pont a menekültek kárára, a menekültek között próbálnak bejutni Európába.

Ha te is tenni akarsz ezekért a célokért, akkor támogas azokat a szervezeteket amelyek a menekülteknek jogi vagy adminisztratív segítséget adnak, akkor a következő szervezetekkel érdemes megismerkedned: Magyar Helsinki Bizottság, Artemisszió Alapítvány, Menedék- Migránsokat Segítő Egyesület, MigSzol Csoport.

Megosztás