Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

Adatigénylési valóságshow

A júliusi budapesti vizes világbajnokság eseményeit nem láthattuk az MTVA csatornáin. Ha esetleg az olvasónak más emlékei vannak, akkor biztosan téved, hiszen ha lett volna közvetítés, akkor biztos szerződésnek is lennie kellene. Márpedig nincs. Urbán Ágnes írása.

Az MTVA 5 millió forintot meghaladó szerződéseinek listája számtalan érdekességet rejt, és nemcsak azok a tételek izgalmasak, amelyek szerepelnek benne, hanem azok is, amelyek hiányoznak. Legutóbb egy pótlólagosan becsempészett szerződésre lettünk figyelmesek, de a jelenleg elérhető legfrissebb, 2017 júliusáig tartó lista más érdekességeket is tartogat.

Mint közismert, 2017 júliusában Budapesten rendezték a vizes világbajnokságot, amely örökre emlékezetes marad a csillagászatira rúgó és még jóval az esemény után is emelkedő költségei miatt. A miniszterelnök szerint ez volt minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye, nem is volt kérdés, hogy a saját sportcsatornával rendelkező közmédia közvetíti a rendezvényt. Benyomásaink szerint ez így is volt, július közepétől az M4 Sport műsorán szinte egész nap ez volt látható. Ugyanakkor az MTVA szerződéslistája szerint az intézmény semmilyen szerződést nem kötött a közvetítésre, holott ilyen esetben meg kell venni a közvetítési jogokat és vannak technikai költségek is.  

Alapvetően két eset lehetséges:

  • az MTVA úgy közvetítette az év egyik legnagyobb, ráadásul hazai rendezésű sporteseményét, hogy erre semmiféle szerződése nem volt, legalábbis olyan nem, aminek az értéke az 5 millió forintot meghaladta volna;
  • egy vagy több szerződéses tétel kimaradt az MTVA kötelezően megjelentetett szerződés listájából és legjobb esetben valamikor utólag tudjuk meg, hogy mi mennyibe került.

Persze lehet az is, hogy a fenti két feltételezés közül egyik sem igaz, az MTVA ennél sokkal eredetibb magyarázatot ad majd a szerződés hiányára. Egyelőre fogalmunk sincs, hogy mi lehet ez, de izgatottan várjuk, hogy az október 23-án elküldött közérdekű adatigénylésünkre az MTVA milyen választ ad a törvény által rendelkezésre álló 15 napos határidővel.

További érdekesség, hogy a közmédia közvetítette az előző két vizes világbajnokságot is, de túl sok információt nem tudtunk meg erről a szerződés-listából. Mindössze két tételt találtunk, mindkettő a 2015 évi kazanyi vb-vel kapcsolatos:

  • Vonalköltség – multilaterális kijátszások a FINA 2015 vizes vb-re (EBU; 30,1 millió forint)
  • Kommentátorállás, vizes vb 2015 (Eurovision Production Coordination SA; 5,2 millió forint)

Ez azért érdekes, mert a 2015 évi világbajnoksághoz is kellene lennie egy felhasználási szerződésnek, elvégre meg kell venni a jogot ahhoz, hogy utána a technikai költségekért fizetni kelljen. A 2013-as barcelonai vb-nek pedig egyáltalán nincs nyoma, holott a közmédia közvetítette azt (ld. például ezt a promo videót), így fogalmunk sincs, hogy az mennyibe kerülhetett. A korábbi eseményeket nincs értelme keresni, a listában a 2012 óta kötött szerződések érhetők el.

További érdekesség, hogy az esemény ún. host broadcastere, vagyis a közvetítést technikailag lebonyolító házigazdája nem az MTVA volt, hanem az Antenna Hungária Zrt. Nemrég az Antenna Hungáriától is kikértük a vizes világbajnoksággal kapcsolatos szerződések listáját, de a cég válasza szerint nem látnak el közfeladatot, így nem adták ki a kért adatot. Ezzel nem értünk egyet, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk. A Dr. Péterfalvi Attila vezette intézménytől azt várjuk, hogy mondja ki: az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária Zrt. közfeladatot látott el a vizes vb host broadcasteri feladatainak ellátásával, és így ki kell adnia a kért szerződés listát.

Függetlenül attól, hogy nem az MTVA volt a vizes világbajnokság host broadcastere, a képernyőn láthatóak voltak a versenyek és mérkőzések, tehát mindenképpen lennie kell ezzel kapcsolatos szerződésnek. A válaszadási határidő november 7., így most az olvasókkal együtt izgulunk, hogy mit lép az MTVA. Nem lennénk meglepve, ha a múltkori megoldáshoz hasonlóan a táblázat egy teljesen random sorát írnák át, eljátszva, hogy ez a szerződés már régóta ott szerepel a listában.

Megosztás