Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

Ajándékozzon szabad médiát!

Jobbnál jobb médiaprojektek gyűjtik a támogatókat és az előfizetőket, erre nemcsak saját nevében költhet az ember, hanem ajándéknak is kiváló. Karácsony előtti ötletbörze mindenkinek, akinek fontos a szabad média. Urbán Ágnes írása.

Közeledik a karácsony, talán ilyenkor érződik leginkább az ország szétszakadása. Van, ahol még befűteni sem tudnak az ünnepre, nemhogy ajándékra gondolni, másoknak viszont éppen az jelent gondot, hogy a családban már mindenkinek mindene megvan és nagyon nehéz valami hasznosat ajándékozni úgy, hogy valóban örömet okozzon. Az utóbbi csoportba tartozók közül sokan tudják, hogy nemcsak lehetőségeik jobbak, mint egy átlagos magyar családé, de egyben a felelősségük is. Nekik javasoljuk, hogy a karácsonyi ajándékozást érdemes kibővíteni egy olyan elemmel, amire általában kevesen gondolnak, de talán egyre többen őszintén örülnének egy ilyen ajándéknak.

Sokan szeretnek hagyományos nyomtatott lapot olvasni, de maguknak nem fizetnek elő, ugyanakkor az egyes példányokat sem mindig veszik meg. Nekik kiváló ajándék lehet egy előfizetés a kedvenc lapjukra, ráadásul az ajándék tervezett nagyságrendjétől függően lehet választani éves, féléves, negyedéves előfizetést.

Nem érdemes leragadni a nyomtatott lapoknál, elvégre 2017 van. Sokaknak furcsának tűnhet, de az online tartalomszolgáltatók is bevétel-problémákkal küzdenek (korábban már írtunk arról, hogy a globális tech cégek, mint például a Google és a Facebook hogy szerzik meg a digitális hirdetési bevételek nagy részét). Egyre többen fordulnak az olvasóikhoz, hallgatóikhoz azért, hogy támogatásukat kérjék, még ha ez adomány jellegű is: a támogatók ugyanazt a tartalmat kapják, mint azok, akik egy fillért sem utalnak, első látásra nem tűnik tehát racionálisnak az adományozás. Azok, akik mégis utalnak, vagy éppen karácsonyi ajándékként kapnak egy ilyen támogatást, azzal a jó érzéssel követhetik kedvenc portáljukat vagy rádiójukat, hogy annak működéséhez ők maguk is hozzájárulnak. Egy cikk olvasásakor joggal érezhetik úgy, hogy talán pont ez soha nem készült volna el, ha a nevében nem érkezett volna egy néhány ezres adomány.

Éppen ezért összegyűjtöttünk most egy listát arról, hogy milyen médiát érdemes támogatni akkor, ha kávéfőző helyett egy média támogatását adjuk ajándékba.

  • 444.hu: A 444 országosan ismert médiamárka, tavasz óta folyamatosan gyűjti a támogatásokat és már az eredményekről is lehet olvasni. Figyelemreméltó, hogy amennyiben a támogató megadja az e-mail címét (vagy a megajándékozott címét), akkor hírlevelet kap, kéthetente olyan külpolitikai összefoglalóval, amely a portálon nem jelenik meg.
  • Atlatszo.hu: Az Átlátszó volt az első nonprofit oknyomozó projekt Magyarországon, sokat tett azért, hogy a közösségi finanszírozású újságírás modellje ismertté váljon nálunk is. A klasszikus pénzügyi támogatás mellett pólóvásárlással is lehet támogatni a portált (hoppá, így meg is van a tárgyiasult karácsonyi ajándék). Az Átlátszó a saját tartalmak mellett blogmotort is üzemeltet (a Mérték blogja is itt jelenik meg) és egyedi fejlesztéseik is vannak, mint például a kimittud közadatigénylő oldal.  
  • Direkt36.hu: A másik oknyomozó projekt mennyiségi értelemben kevesebb tartalmat állít elő, a Direkt36 kizárólag a nagy, sok munkát igénylő sztorikkal foglalkozik. Az egyes támogatási szintekhez különböző szolgáltatások is járnak, a megjelenés előtt meg lehet ismerni az új cikkek összefoglalóját, de e-könyv vagy zártkörű rendezvényekre szóló meghívás is együtt járhat a támogatással.    
  • Merce.hu: A Mérce a legújabb magyar hírportál, október végén indult, kizárólag közösségi finanszírozással. Vállaltan baloldali értékrendű, fő témái közé tartozik az oktatás és az egészségügy állapota, a nők, a szegények és a dolgozók helyzete. A támogatásra már csak azért is szükség van, mert a Mérce minden budapesti tüntetésen a helyszínről tudósít, élő közvetítéseiket a Facebookon lehet követni.
  • Politis.hu: A Politis az elmúlt hetek legizgalmasabb médiaprojektje, Dudás Gergely, az Index korábbi főszerkesztője indította. A portálon még nincs hírtartalom, csak akkor indul, ha sikerül a kitűzött célt, 990 ezer eurót összegyűjteni. A fentiektől eltérően ez előfizetéses modellben működik, tehát az ajándékozott nemcsak pszichológiai hasznot realizál, hanem valóban exkluzív tartalomhoz jut hozzá. Az ajándék jelleget némileg csökkenti, hogy amennyiben sikertelen az adománygyűjtő kampány, a befizetett összeg visszakerül az adományozóhoz; ez feloldható azzal, ha erre az esetre az ajándékozó és ajándékozott megbeszéli, hogy melyik másik médiaprojekt számlájára kerüljön a visszaérkező összeg.
  • Szabadpecs.hu: A Szabad Pécs annyiban különleges, hogy a többivel ellentétben nem budapesti székhelyű, országos tartalmat előállító vállalkozásról van szó, hanem kifejezetten Pécs és Baranya megye ügyeivel foglalkozik. A baranyai polgárok számára biztosan különlegesen szívet melengető ajándék lenne egy befizetett támogatás, de természetesen bárki más is beszállhat. A projektet a megyei napilapok tulajdonosváltása után kirúgott pécsi újságírók készítik, szóval minden elutalt támogatás egyben alkalmas Mészáros Lőrinc bosszantására is – már csak ezért is ajánljuk.
  • Nyomtassteis.hu: A Nyomtassteis kezdeményezés valami olyasmi, amire egy jól működő médiarendszerben, egy modern demokráciában egyáltalán nem lenne szükség.  A szerkesztők minden héten összeállítanak egy izgalmas, mindössze négy oldalas gyűjtést a független sajtóban megjelent legérdekesebb cikkek kivonatából, ezt betördelik félbehajtható formátumra és ezt bárki sokszorosíthatja, terjesztheti. A cél különösen annak a rétegnek az elérése, amelyik a kormányzati propagandamédia híreit kapja, mert nem internethasználó, a megyei lapját felvásárolta egy oligarcha és a helyi rádiója is már Andy Vajna hálózatához csatlakozott. A támogatásra azért is szükség van, hogy minél szélesebb körben sikerüljön terjeszteni a heti nyomtatott sajtószemlét.
  • Klub Rádió: A Klub Rádió országos, sőt nemzetközi ismertségét annak köszönheti, hogy Médiatanács egészen kreatív módon akarta elvenni a budapesti frekvenciáját (ez volt az az eset, amikor a pályázat hátsó üres oldalain szeretett volna szignót látni a testület). A Médiatanáccsal fennálló konfliktusa óta a Klub hirdetési bevételekhez sem igazán jut, így a rádió a hallgatókhoz fordult és évente kétszer nagy kampány keretében a támogatásukat kéri.
  • Tilos Rádió: A Tilos a legrégebbi közösségi finanszírozású médiaprojekt Magyarországon, már a kilencvenes években elkezdték azt, amit mások csak az elmúlt években kezdtek megtanulni. A rádiónak jól kialakult támogatási rendszere van, nemcsak utalással, hanem egyéb módokon is lehet segíteni a működést. Sőt, karácsony előtt különösen hasznos lehet a Tilos Adománypláza, ha valaki mégis tárgyiasult ajándékot szeretne venni, akkor itt beszerezhet egy csomó jó cuccot úgy, hogy mellette a Tilost támogatja.   

Mi mindenkit bátorítunk, hogy vásároljon szabad médiát a szeretteinek, erre annak is nagy szüksége van, aki nem is igazán gondolt még erre. Persze mi is tudjuk, hogy ez nem olyan drága ajándék, mint kiruccanni egy meccsre Londonba vagy éppen pezsgőzni Ischglben, de a fenti listát nem is a NER-lovagoknak ajánljuk, legfeljebb csak akkor, ha már nagyon frusztáltak a sok lopástól. Mindenki más viszont kedvére válogathat, azzal a boldog tudattal, hogy kevés vagányabb dolog van ma Magyarországon, mint a szabad média támogatása.

Megjegyzés: ha fontosnak tartja a Mérték Médiaelemző Műhely munkáját, mi is örömmel fogadjuk támogatását a 10700691 67793512 51100005 számlaszámon.

Megosztás