Mérték

Sajtószabadság, médiapolitika, médiapiac, médiaoktatás – a Mérték Médiaelemző Műhely szakmai blogja.

Egyéb

„…megalapozatlan híreket is közlünk”

A nyári Szúrópróbában különösen azt vizsgáltuk, hogy az állami híradók hírszerkesztési gyakorlata kiállja-e a hiteles tájékoztatás próbáját, a hírműsorok mennyiben felelnek meg a törvényben elvárt pontos, tárgyilagos tájékoztatás követelményének. Következzen a június 28-i esti hírműsorok elemzéséből az a rész, amely bemutatja, hogy a magyar állami híradósok hogyan rántották le a leplet a CNN-ről!  

Figyelemre méltó a gyorsaság, ahogyan a magyar állami televízió hírműsorába illesztette „egy amerikai oknyomozó munkacsoport” rejtett kamerás leleplező riportját a CNN hírgyártásáról. „CNN producer: megalapozatlan híreket is közlünk a nézettség miatt” címmel szerkesztették adásba a konzervatív weboldalakon előző nap villámsebességgel elterjedt felvételt. „Elismerte az amerikai CNN egyik munkatársa, hogy nem tartják be a médiaetikai szempontokat a hírcsatornánál, s bizonyítékok nélküli félinformációk, esetleg hazugságok is adásba kerülhetnek. Néhány napja 3 újságíró bele is bukott egy ilyen botrányba, távozniuk kellett a csatornától egy álhír közzététele miatt. Az ügy azért is pikáns, mert a CNN világszerte, és így Magyarországon is egyfajta etalonnak számít a liberálisnak mondott médiában.” – konferálta fel kárörömmel vegyített hangvétellel a Nagy Leleplezést a híradó műsorvezetője.

Mindkét hírműsorban szerepelt ez a téma, az esti híradóban hosszabban is. Az összeállításban előbb részleteket játszottak be az „oknyomozó” anyagból, amelyben rejtett kamerás felvételen egy magát politikailag elkötelezett gyakornoknak kiadó – arctalan és névtelen – férfi faggatja a hírcsatorna egyik producerét (akinek az arcát látni és a nevét is kiírták), John Bonifieldet, aki – többek között – arról beszélt, hogy a CNN azért foglalkozik annyit Trump és az oroszok közti állítólagos kapcsolatról, mert a nézői szeretnék azt látni, hogy megszívatják Trumpot. A nézettség miatt van erről szó naponta, még ha konkrét bizonyíték nincs is az orosz kapcsolatra. Ez egy kőkemény üzlet, azt kell csinálni, ami több pénzt hoz. És a médiaetika csak egy cuki kis közhely – mondta a producer. Az összeállításban elhangzott, a Project Veritas (PV) összeszámolta, hogy Trump hivatalba lépése óta 15 ezerszer hangzott el az „orosz” szó a CNN műsoraiban, az elnökkel összefüggésben.

A műsorelem következő részében ezt a szálat gördítették tovább, amikor felidézték, hogy néhány napja a hírcsatorna egy oknyomozó riportot is közölt Donald Trump egyik közvetlen munkatársa és egy orosz bankár közötti állítólagos egyeztetésről. „A híranyagot nem sokkal később visszavonták és elismerték, hogy nem volt alapja. A riportot készítő 3 újságíró távozott, a CNN szóvivője pedig bocsánatot kért az érintettektől, hamis híresztelés miatt” – hallottuk a narrátortól.

Végül még egy harmadik esetet is ismertettek CNN bűnlajstromáról: a legutóbbi londoni terrortámadások után „a CNN stábja egy spontánnak mondott demonstrációról tudósított, ahol a muszlimok a riport szerint a béke mellett álltak ki, és Iszlám Állam ellenes táblákat tartottak a magasba. A bejelentkezés előtti perceket azonban valaki a járókelők közül mobiltelefonnal is rögzítette. A felvételen az látszik, ahogy a riporter és a CNN munkatársai egyenként mutatják meg a demonstrálóknak, hogy hova álljanak és hogyan tartsák a táblákat. A tudósító csak azután kezd el beszélni, hogy a stáb tagjai mindenkit beállítottak” – szörnyülködhettünk az amerikai hírcsatorna manipulációján a magyar hírműsor tudósítása alapján.

 Csakhogy miközben a hazai hírcsatorna a „liberális etalon” hírhamisításáról akarta lerántani a leplet, maga is hamis híreket terjesztett.

A rejtett kamerás felvételt készítő „amerikai oknyomozó munkacsoport”, a Project Veritas nevű jobboldali politikai csoportosulás, vezetője és alapítója James O’Keefe jobboldali aktivista. A PV évek óta közöl leleplező/lejárató anyagokat demokrata, liberális személyiségekről. A szóban forgó, eredetileg 9 perces rejtett kamerás riport nem rengette meg a CNN-t, bár Trump tetszését elnyerte. A csatorna még a nyilvánosságra kerülés napján közleményben állt ki csőbe húzott munkatársuk mellett, és kijelentette, hogy az elhangzottak Bonifield magánvéleménye, amit tiszteletben tartanak, ugyanakkor azt is közölték, hogy a producer nem az aktuális hírekkel és nem is az orosz kapcsolattal foglalkozik, nincs benne a napi hírgyártásban, ő a hírtelevízió egészségügyi producere. Ez a reakció természetesen a magyar híradóból hiányzott.

A híradóban másodikként említett eset sem annyira egyértelmű, mint ahogyan azt a híradó sugalmazta. A CNN június 22-én névtelen forrásra hivatkozva oknyomozó anyagot közölt arról, hogy Trump pénzügyi munkatársa, Anthony Scaramucci (aki néhány nap múlva sajtófőnöke is lett, majd 10 nap múlva le is mondott a posztjáról) és – áttételesen – az orosz állami Vnyesekonombank képviselője még az elnök beiktatása előtt egyeztetett egymással. Az ügy iránt a szenátus hírszerzési bizottsága is érdeklődött, mert azt szeretnék kivizsgálni, tényleg az Oroszország elleni szankciók feloldásáról tárgyaltak-e.  Az érintettek cáfolták az ügyet, a CNN pedig egy nap múlva visszavonta a riportot, azt a televízió weboldalán is elérhetetlenné tette, Scaramuccitól pedig bocsánatot kért. A riport készítője, a szerkesztő és a vezető szerkesztő lemondott. Ezek tehát a tények, a magyar hírműsorban elhangzott többi információ, nevezetesen, hogy az amerikai hírtelevízió elismerte, hogy alaptalan volt a leadott sztorija, és a hamis híresztelés miatt kért bocsánatot – a konfabuláció kategóriájába tartozik.

A CNN ugyanis nem ismerte el, hogy nem volt alapja a történetnek, mint ahogy bocsánatkérésében sem említette, hogy hamis híresztelést követett volna el. A közleményükben mindössze az szerepelt, hogy a sztori nem felelt meg a CNN szerkesztési szabványainak, ezért visszavonták, Scaramuccitól pedig elnézést kértek. Ez nem jelentette feltétlenül azt, hogy hamis tényeket közöltek, hanem csak azt, hogy nem volt kellően alátámasztva a történet. A CNN-t leleplező magyar állami hírcsatorna azonban nem tett distinkciót, tényként állított olyat, ami az ügyben nem hangzott el és nem jelent meg, így maga követte el a hamisítást. Mint ahogy szintén a magyar televízió manipulált, sőt, hazudott, amikor a CNN-t a londoni terrortámadás ellen tiltakozó demonstráció manipulálásával vádolta.

Az eset a június 3-i, hét halálos áldozatot követelő londoni támadás másnapján történt, amikor muszlimok egy csoportja terrorellenes demonstrációt szervezett a támadás helyszínének közelébe, és erről a CNN is tudósított. Valaki mobiltelefonnal rögzítette a demonstráció előtti készülődést, azt, hogy valakik instruálják a résztvevőket, majd azt, hogy a CNN a beállás után kezdett el tudósítani az esetről. Ezt feltöltötték a Youtube-ra, ahonnan a Gateway Pundit konzervatív amerikai politikai blog kommentálásával terjedt tovább, miszerint itt a példa, hogyan készíti az álhíreket a CNN, mert ő szervezte a tüntetést. A felvétel világszerte végigsöpört a migránsozó portálokon, kormányközeli lapok is tudósítottak róla még azokban a napokban. Az esetet megvizsgálta az álhírek leleplezésére alakult egyik legnevesebb szervezet, a snopes.com, és arra jutott, hogy hamis az állítás, miszerint a CNN álhírt közölt volna és maga szervezte volna a júniusi terrortámadás áldozataira történő muszlim megemlékezést. A tények alapos ellenőrzése során azt derítették ki, hogy a demonstrációt egy londoni iszlám szervezet, a London Fatwa Council kezdeményezte, a felvételen látható irányítók nem a CNN munkatársai. A CNN és több más sajtóorgánum (pl. The Standard, The Telegraph) csak hírt adott az eseményről, azt nem a média találta ki, minden más narratíva politikailag motivált félreértelmezése a történteknek.  Ezt az értékelést már június 5-én nyilvánosságra hozták, de ez a tény nem akadályozta a magyar állami televízió híradóját abban, hogy az eset után 3 héttel is manipulációval vádolja a CNN-t, holott ezzel a közléssel ő maga követett el hírhamisítást.

A teljes elemzés a Mérték honlapján olvasható.

Megosztás